Open Hartbeweging

Met Jules Chevalier op stap naar Issoudun

Datum: 
vrijdag, 6 september, 2019 (Hele dag) t/m zondag, 15 september, 2019 (Hele dag)

Jules Chevalier werd geboren op 15 maart 1824 in Richelieu (F) Hij werd in Bourges tot priester gewijd op 14 juni 1851. Toen was hij al iemand die er naar streefde om met hart, geest en ziel, in relatie tot anderen, te zijn “als onze Heer”. Hij stichtte de Missionarissen van het Heilig Hart (MSC) op 8 december 1854, opdat de liefde van het Hart van Jezus bekend zou worden over de hele wereld. In  Issoudun was hij pastoor. Hij missioneerde deze toen armoedige streek. Revolutionair én profetisch was wel zijn idee dat leken deze spiritualiteit eveneens kunnen uitdragen omdat zij op plekken komen waar religieuzen niet kunnen komen.
Als we echt zijn charisma willen begrijpen dan is het goed om letterlijk in zijn voetsporen te treden. Dat is het doel van deze spirituele voettocht.

We stappen ongeveer 20 km per dag op de Camino naar Compostela die een variante heeft via Issoudun. We passeren de mooie stad Bourges. Jules Chevalier ging er naar het seminarie en werd in de kathedraal op 14 juni 1851 tot priester gewijd.
Overnachten doen we in de vroegere pastorij van het dorpje Plou. Er woonde en werkte een missionaris van het Heilig Hart die eerder op missie was in Papoea-Nieuw Guinea. In het kerkje naast de pastorij zijn door de parochianen uit dit missiegebied mooie muurschilderingen aangebracht.

Programma

 • Vr 6/9: heenreis en bedevaart Issoudun
 • Zat7/9: La Charité sur Loire (Stadje aan de Loire met oude priorij van de orde van Cluny was een bijzondere stopplaats voor bedevaarders naar Compostela) -Couy
 • zon 8/9: Couy-Brécy
 • ma 9/9:Brécy-Bourges
 • di 10/9: Bourges
 • wo 11/9: Bourges-Chârost
 • do 12/9: Chârost- Issoudun (16km) avondwake in crypte bij het graf van Chevalier
 • vr 13/9: uitstap naar Richelieu (Jules werd er gedoopt, gevormd en ontving er voor het eerst de communie), Vatan (waar hij opgroeide) en St-Gaultier (waar hij naar het Klein-Seminarie ging)
 • zat 14/9: dag in Issoudun- eucharistieviering in de Basiliek, wandeling door de stad en bezoek musea.
 • zon 15/9: terug naar huis

Praktische organisatie

We rijden op eigen houtje met privéwagens naar Issoudun. Om de kosten te drukken en onze ecologische voetafdruk te beperken zullen we onderling zoveel mogelijk afspreken en carpoolen naar Issoudun. Wie meerijdt betaalt een vergoeding per km. aan de chauffeurs. Ook voor de verplaatsingen ter plaatse worden de chauffeurs vergoed.

Gedurende het ganse verblijf logeren we in de gîte van Plou. De gîte is de (vroegere) pastorij van Plou en bevindt zich naast de kerk. Er is zelfs een directe toegang vanaf het binneplein van de gîte naar het kerkplein via een poortje. We kunnen vrij beschikken over de kerk tijdens ons verblijf voor de bezinningsmomenten.
De gîte beschikt over 14 slaapplaatsen. Op de eerste verdieping zijn er 2 slaapzalen met eenpersoonsbedden (geen stapelbedden !) en een tweepersoonskamer op het gelijkvloers.
De gîte beschikt tevens over een volledig ingerichte keuken.
Er is (beperkte) Wifi in de gîte. Dwz slechts enkele personen kunnen gelijktijdig op de Wifi.
We bereiden onze maaltijden zelf.

We plaatsen elke dag steeds één of meer wagens aan het begin- en eindpunt van de dagetappe zodat we elke avond terug naar Plou kunnen rijden om weer “thuis” te komen.

Later komt er voor de deelnemers nog een brief met de praktische informatie.

Inschrijving

Je bent ingeschreven door 190 euro over te schrijven op de Open Hartrekening:BE93 7340 2416 8567 met vermelding van "Pelgrimstocht Issoudun 2019" & de naam van de deelnemer(s).
Opgelet !  Enkel de eerste 14 ingeschrevenen kunnen mee. Dus...   wacht niet te lang om in te schrijven. Wanneer de tocht volzet is zal dit hier op de website verschijnen.
De inschrijvingsprijs omvat :

 • het verblijf, de logies, alle overnachtingen & alle taksen verbonden met het verblijf;
 • de eindschoonmaak;
 • een voorschot van de ingrediënten voor alle maaltijden.

Deze prijs omvat NIET :

 • vervoer heen en terug naar Issoudun en vervoer ter plaatse (chauffeurs worden door medepassagiers vergoed per km);
 • eventuele extra noodzakelijke uitgaven voor de maaltijden;
 • persoonlijke uitgaven.

We delen alle kosten, er wordt geen winst gemaakt.

Meer info nodig ?

 Gebruik dit contactformulier indien je meer inlichtingen wil.

Locatie : gîte de Plou

Auteur: 
Jozef