Open Hartbeweging

Wandelvierdaagse naar de Trappistenabdij van Rochefort

Datum: 
vrijdag, 27 december, 2019 (Hele dag) t/m maandag, 30 december, 2019 (Hele dag)

De Open Hartbeweging organiseert een wandelvierdaagse langs GR-paden die de 3 Waalse trappistenabdijen verbindt. We starten naar de minder bekende Trappistenabdij van Rochefort. We voorzien twee korte stapdagen en twee langere stapdagen. Overnachten doen we in een gite waar we zelf kunnen koken. We genieten niet alleen van de natuur en van elkaar. Onderweg zullen we af en toe halt houden om uit het boek ”Ode aan het wandelen” te lezen. Alles gebeurt in open hartelijke sfeer. Kan je het jaar op een intensere manier afsluiten. 

De stad, de abdij en het bier

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort (ruim 12.000 inwoners) in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen.
De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten officieel voluit heten, staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.
Ook resulteren de gebruiken van de trappisten in een niet-economische verkoop. De monniken hebben met het brouwen en verkopen van het bier geen winstoogmerk. Ze produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De monniken maken geen reclame en doen niet mee aan moderne trends. Ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.
Op 29 december 2010 werd het oude gedeelte van de abdij door een brand verwoest. De bibliotheek, de kapel, de woonvertrekken van de monniken en de brouwerij, waar het trappistenbier wordt gebrouwen, bleven gespaard.
Logeren doen we in een wandelherberg in Rochefort. Overnachting (lakens inbegrepen), avondmaal en picknick (behalve eerste dag) zijn in de prijs inbegrepen.

Etappe-indeling

  • 27 dec: na pick-nick: Offagne - Maissin (ca 10 km)
  • 28 dec: Maissin- Daverdisse (ca 20 km)
  • 29 dec: Daverdisse- Han- sur- Lesse (ca 20 km)
  • 30 dec: Han-sur- Lesse- Trappistenabdij Rochefort (12 km)

Afspraak

We spreken af om 11.30u aan de kerk van Maissin (voor de  GPS: Avenue Albert I, 6852 Palliseul)
Bij slecht weer eten we een broodje in Bakkerij “Donche” waar een verbruikzaal is (Avenue de France 13, 6852 Paliseul). Picnicken is daar natuurlijk niet toegestaan.

Inschrijven

Je bent ingeschreven door de overschrijving van 135 euro op de Open Hartrekening (BE93 7340 2416 8567) voor 1 december aub.

Verdere info

Via het contactformulier

Locatie: Kerk Maissin
              Straat en huisnummer: Avenue Albert I
              Postcode : 6852
              Gemeente: Palliseul

 

Auteur: 
Paul