Open Hartbeweging

19 juni : OH-groepje : De derde dag : "De bijbel komt binnen.

We gingen op onze vierde bijeenkomst met het derde hoofdstuk van het boek Job aan de slag. Even kort het verhaal schetsen: Job is een rijk en succesvol man. Hij heeft een groot gezin, hij is een bekend bestuurder van de stad. Hij nam het altijd op voor de zwakken, de armen en de vreemdelingen. Bovendien is hij trouw aan God. Maar ondanks zijn vrome leven wordt Job getroffen door veel ellende. Hij raakt alles kwijt en wordt ernstig ziek. Zijn vrienden komen bij hem op bezoek en ze gaan in gesprek. 

De dag van mijn geboorte
had er niet moeten zijn. (Job 3,4) 

Deze tekst roept natuurlijk een aantal vragen op. Kunnen we Job begrijpen waarom hij zo klaagt? Is het goed om te klagen? Hoe gaan wij om als we iets ergs overkomen? Zou dat iets veranderen aan de relatie met God? We gingen na het lezen van de tekst in gesprek. Graag willen we dat met jullie delen: 

In dit fragment komt de Bijbel écht binnen! De tekst lijkt gemaakt door iemand die met zelfmoordgedachten zit. Kwaadheid mag er zijn maar heeft weinig zin als het over dingen gaat die je overkomt zoals een ziekte. God vervloeken heeft geen zin want Hij geeft ook het leven. Lijden en sterven horen daar spijtig genoeg ook bij. We mogen in ons geloof het lijden niet verheerlijken. Belangrijk is dat er mensen die naast je gaan staan. Het valt vaak op dat mensen die erge dingen hebben meegemaakt vaak minder klagen. Het helpt vaak je eigen leed relativeren. Over erge dingen mag je klagen mag maar danken ook. Klagen is vaak een manier om dingen te verwerken. Bij een christen zou het glas halfvol dan halfleeg moeten zijn. Aan alles is ook een positieve kant. Mensen die in een rolstoel belanden bijvoorbeeld. Ze zijn natuurlijk beperkt maar kunnen nog vele zaken wel. Klagen kan ontladend werken. Ook je overgeven aan God. Ook Jezus klaagde wel eens. In de Hof van Olijven en toen hij aan het kruis hing. Het is belangrijk als christen om de signalen te zien wanneer mensen in moeilijkheden zitten. Praten en luisteren kan bij hen het verschil maken. Het geloof is een houvast als je erge dingen moet verwerken. Ik probeer van elke dag een goede dag te maken. 

Waarom laat God mij leven,  
terwijl ik de zin van het leven niet zie? (Job 3, 23) 

Nu nemen we in de vakantie een korte pauze. In september vliegen we er weer in. Misschien doe jij dan ook eens mee.

Jozef