Open Hartbeweging

Open Hart weekend 15-17 november 2019 : "Ik zal er zijn voor jou"

Machteld bezorgde ons een heel mooie persoonlijke evaluatie van ons Open Hart weekend. Bedankt Machteld ! yes

Hoogtepunten en mindere punten

Open Hart weekend Rotselaar, 15-17 November 2019

1. God geeft antwoord doorheen de natuur, met Jeannine

Jeannine nodigde ons uit een hartsvraag op te schrijven: een wens, een vraag aan God, iets wat je zou willen dat zou gebeuren.  Dat brachten we in de kring, tenzij we vonden dat we het voor onszelf wilden houden. We kozen een steen uit een verzameling van Jeannine.  Ik koos een groenblauwe steen die gepolijst was en blonk.  Dan gaf Jeannine ons een emmertje en we gingen buiten in de natuur dingen verzamelen.  Terug in de zaal schikten we de steen en de andere dingen op een groot blad papier.  Jeannine kwam dit interpreteren.  Dit zijn een paar dingen die ze opmerkte:

1. Alle elementen staan los van elkaar, er is geen verbinding. 

2. Het zijn allemaal andere kleuren; je houdt van diversiteit.  Omarm die diversiteit.  Anderen hebben je nodig.

3. Jijzelf bent de steen die je gekozen hebt.  Je hebt een kleur gekozen die in de natuur bijna niet voorkomt. Je schittert.

Ze zei nog een paar persoonlijke dingen die ik voor mezelf houd.  De Bijbel zegt van Maria, “Ze bewaarde die dingen in haar hart.”  Dat doe ik ook.  Ik vond deze oefening heel betekenisvol op een persoonlijk vlak.

 

2. Sacraal dansen met Cor

Het dansen in een kring bevordert de samenhorigheid en de verbinding.  De bewegingen zijn eenvoudig en makkelijk te onthouden.  Er ontstaat harmonie door gezamenlijke inspanning. Het is bijna zoals mediteren: het is rustgevend en verfrissend.  De bewegingen komen uit het Westers ballet en uit de volksdans.  Er is een eenvoudige elegantie in de bewegingen.  Dit is een zeer toegankelijke oefening en verfrist de geest.

Voor mij was het de eerste maal, en ik heb er echt van genoten.

 

3. De maaltijden

Dit waren momenten van uitwisseling en ontspanning.  Mia en Jozef die kweeperenjam meebrachten voor het ontbijt.  We aten veel gezond eten, soep en veel groenten. Op het einde werden de resten verkocht à 5 euro de kg.  Ik kocht een kilo gevarieerde groenten gekookt en heb daar nog een halve week van gegeten.  De maaltijden waren goed verzorgd door het keukenteam.

 

4. De bijdragen van anderen

Een greep uit de vele bijdragen.

Ivo Corthouts: Ons probleem als kerk is dat we vergeten zijn hoe fundamenteel onze persoonlijke relatie met God is.  Een kerk die dat vergeet, is ten dode opgeschreven op de lange termijn. Als het uit onszelf moet komen, is het een eindige bron. Als er geen ontmoeting met God is, blijf je beter thuis.

Jeannine Schreurs: Het klokhuis als lege ruimte.  De ster is waarin je schittert.  In de lege ruimte zit je kracht.  De pitjes is wat je aan de anderen wil doorgeven na je dood.

Jozef Tielen: Zingen is een manier van bidden.  Er is iets krachtigs wanneer je zingt ter ere van God terwijl je jezelf niet zo goed voelt. Je wordt er blij van.

 

5. De spreker, Carlos De Soete (CDS)

Ik onthou van CDS het beeld van de appel.  De schil = onze buitenkant.  Het vruchtvlees = onze waarden (vriendschap, vrede, vertrouwen, rechtvaardigheid…).  Het klokhuis = de diepste kern van ons leven.  Daar zitten ook onze kwetsuren, angsten, schaamte en pijn.  Als je nog dieper gaat dan al deze, kom je uit bij je diepste kern.  Voor mij is dat God. Kan ook geld, aanzien, loopbaan zijn.

Verder het idee van ons levensverhaal als een persoonlijke heils-geschiedenis.  Wanneer hebben we God gevonden?  Hem verloren?  Met hem geworsteld?  Een diepere relatie met hem ontwikkeld?

CDS nodigde ons uit om onze persoonlijke heilsgeschiedenis op te schrijven.  We hebben daarmee een begin gemaakt.

 

6. De muziek

Ik vond de muziek minder mooi, maar ik ben dan ook een pietje precies wat muziek betreft.  Ik heb een verzameling christelijke liederen die veel mooier zijn dan die van CDS.  Volgende keer zal ik er jullie één van zingen!

 

7. Het welkomkaartje

Het kaartje dat aan mijn deur hing, luidt ”Hij draagt ons.”  Dat is een troostende belofte en zeer toepasselijk.  Dat hij ons draagt,  komt mooi naar voren in het lied “Voetsporen in het zand” van Remco Hakkert. Luister ernaar op youtube !

 

Machteld Stassijns

Aarschot, 26 november 2019