Open Hartbeweging

Stiltewandeling in Schoonselhof

Datum: 
zaterdag, 28 oktober, 2023 - 09:30 t/m 12:30

Duiding

We naderen Allerheiligen. Het is een tijd dat we denken aan al onze overledenen. De herfst schept daar een bijzondere sfeer toe. Het bijzondere begraafpark aan het Schoonselhof, waar heel veel bekende Vlamingen begraven liggen, leent zich goed om onze stiltewandeling te doen. De vele chrysanten op het kerkhof maakt in deze bijzondere donker wordende periode bijzonder kleurrijk. Het thema van de stiltewandeling zal dus gaan rond ‘afscheid’.

Het Schoonselhof in Hoboken is het domein waar zich de stedelijke begraafplaats van de Belgische stad Antwerpen bevindt. In 1911 kocht de stad Antwerpen, op initiatief van de Schepen van Cultuur, Frans van Kuyck, het landgoed Schoonselhof om het als begraafplaats in te richten. De officiële opening vond plaats op 1 september 1921. In 1936 werd het oude Kielkerkhof gesloten en in 1938 werden een groot aantal monumenten van deze begraafplaats overgebracht naar het Schoonselhof. De omgeving van het kasteel werd in 1943 al beschermd als landschap. In 1992 werden het kasteel en neerhof beschermd als monument. Begin augustus 2007 werd de begraafplaats Schoonselhof door minister Dirk Van Mechelen beschermd.

Parkbegraafplaats

Het Schoonselhof werd ingericht als een parkbegraafplaats. Een wandeling op Schoonselhof toont een verscheidenheid aan ingerichte parken, zoals een onderhouden park met bloemperken en fraaie monumenten; een park met scheefgezakte, onleesbare en bemoste zerken en oude lindebomen; een park geflankeerd door het donker beukenbos en grafmonumenten waar ontwerpers zeer creatief te werk gingen. Op Schoonselhof werden ook militaire begraafplaatsen voorzien. Er werd een park voorzien voor een Brits soldatenkerkhof (Schoonselhof Cemetery) met meer dan 1.500 gesneuvelden van het Britse Gemenebest, vooral uit de Tweede Wereldoorlog. Er rusten ook meer dan 1000 Belgische soldaten uit beide wereldoorlogen. Verder zijn er nog enkele tientallen graven van geallieerde soldaten uit onder meer Frankrijk, Italië, Polen, Portugal en Rusland. De Duitse soldaten werden overgebracht naar Vladslo (Eerste Wereldoorlog) en naar Lommel (Tweede Wereldoorlog).

Cebu

We stappen nooit voor ons alleen. In januari is er in Cebu in de Filipijnen een internationaal congres voor alle Chevalier-leken wereldwijd. Dat gebeurt steeds om de vier jaar. Het is een beetje de wereldjongerendagen voor onze beweging. Het is bijzonder om te zien dat onze Open Hartspiritualiteit overal ter wereld wordt beleefd ieder op zijn eigen manier. Rit, Mark en Jozef zullen Vlaanderen vertegenwoordigen. Omdat het zo ver is, is dat uiteraard niet goedkoop. Daarom wandelen we voor dit project en speciaal om de deelnemers uit de Zuiderse landen een financieel duwtje in de rug te geven. Heel veel dank!

Praktisch

  • Afspraak om 9.30 uur stipt aan de ingang van de Begraafplaats Schoonselhof, Krijgsbaan 100, 2660 Hoboken (hoek Sint-Bernardsesteenweg-Krijgsbaan)
  • De afstand van de wandeling is 5 km, we stappen op een rustig tempo
  • Je kan met de trein komen en aftappen in het station van Antwerpen. Je kan de tram nemen in het station: lijn 10 met eindhalte aan het Schoonselhof.
  • We stappen niet dus alleen voor onszelf. De deelnameprijs van 10 euro per persoon gaat integraal naar het project Cebu. Je bent ingeschreven door de overschrijving van 10 euro op de Open Hartrekening (BE35 7340 1597 8737) met de mededeling “28 oktober 2023 - Schoonselhof”. Het inschrijvingsbedrag mag geen belet zijn om deel te nemen.
  • Zorg voor stevig schoeisel en waterdichte kledij. De wandeling gaat in alle weersomstandigheden door.
  • Neem een drankje mee voor onderweg
  • Na de wandeling is er mogelijkheid om samen iets te gaan eten of drinken

Verdere info

Auteur: 
Paul