Open Hartbeweging

8-10 okt 2021 : Open Hartweekend : Madeleine Delbrêl. In het hart van je geloof durven staan.

Open Hartweekend in TABOR te Tielt

Enkele getuigenissen :

God’s wegen zijn de onze niet … gelukkig !

Dat hebben we weer een keer mogen ervaren tijdens ons voorbije Open Hartweekend in TABOR in Tielt !

We planden een stiltewandeling op zondagmorgen … maar omdat de zon ons op zaterdagmiddag naar buiten lokte … wijzigden we ons prorgamma … en vatten we de steegjeswandeling aan.

D’r is een diepe verbondenheid voelbaar wanneer een groep in stilte langs smalle steegjes en woonerven de natuur mag instappen.

De wijze waarop deze stiltewandeling begon is ook zonder woorden. Jozef nodigde ons uit op een open plek om aan de hand van een tekst van Madeleine Delbrêl op tocht te gaan.

Niet ver van onze plek stond een boom die een gedenkplaats was van een jongeman die daar koelbloedig vermoord was. Kaarsen en bloemen hielden bij zijn foto de wacht.

Twee dames kwamen hem groeten … zijn tantes. Danijela en Germaan nodigden ons uit om rond de boom en de twee wenende vrouwen een cirkel te vormen … terwijl we het Onze Vader en Ubi Caritas zongen ! Mark en Epeli zijn nog even bij hen gebleven en vernamen dat ons bidden hen steunden.

Met dit scherpe onnoembare verdriet in ons hart hebben we onze tocht verder gezet. Sterk verbonden met de familie van de jongeman … die – zoals Epeli zei – een heel leven nodig zullen hebben om te kunnen vergeven.

Moge zij de warmte van Zijn Liefde voelen in mensen die zij op hun weg ontmoeten !

 

Rit
-----------

Enkele impressies waarom ons Open Hartweekend in Tabor rond Madeleine Delbrêl vernieuwend was :

 

 • Opnieuw samen voor het eerst na Corona
 • Een nieuwe locatie met een unieke naam : Huis Tabpor
 • En met dat ietsje meer : een oud klooster van de Minderbroeders, tak van de Franciscanen. Een locatie die echt Franciscus uitstraalt
 • En met een groep vrijwilligers, van de KCV, die ons in de watten legden met lekker eten en zoveel meer.
 • Leuke kleine kamertjes voor 1 – 4 personen met goede bedden.
 • Een heel fijne groep van 25-26 personen. Bedankt iedereen dat je erbij was. Samen maken we immers het weekend.
 • Maar bovenal konden we kennismaken met de nieuwe internationale gemeenschap die groeit in Borgerhout. Ineens zijn de Fiji eilanden, India en Kontich (nietwaar Markwink), heel dichtbij. Pater Epeli MSC kwam van een (Fiji) eiland en zo leven wij niet langer op een eiland in ons kleine België.
 • Een zangstonde die warmte en verbondenheid uitstraalt. Te onthouden voor volgende weekends. Na de banjo van Germaan en de hemelse klanken van Epeli op zijn gitaar kijk ik vooral uit naar de instrumentale talenten van pater Clement wanneer hij zijn mooie stem ook laat begeleiden met het geroffel op zijn echt instrument in plaats van op de tafel wink
 • Diepe gesprekken met een vernieuwende kijk op het evangelie. Bedankt Mark !
 • Heel blij dat we de familie van Lander even nabij konden zijn rond de boom voor zijn herinnering. Even onbegrijpelijk vermoord als Alex Polfliet in die verschrikkelijke nacht van 6-7 maart.
 • Kortom een weekend met intense momenten om dankbaar voor te zijn.

Dus, je raadt het al. Ik kijk vol verwachting uit naar ons volgend weekend, net zoals een kind naar de volgende Sinterklaas. Tiens, die Sint, was dat ook geen pater of een bisschop ? Wat maakt het uit ! Bisschop, Pater of leek, we zijn allemaal 1 familie, zoals Epeli zo mooi vertelde op mijn date met hem.

Kom je de volgende keer ook (opnieuw) ?

Paul