Open Hartbeweging

8 januari 2022 : Zacheüswandeling in domein Hoge Rielen te Lichtaart

Op zaterdag 8 januari verzamelden, ondanks de slechte weersvoorspellingen, een 15 tal deelnemers voor de tocht in de Hoge Rielen. Er waren ook mensen die het initiatief financieel gesteund hebben zonder mee te stappen. Zij volgde de tocht thuis en kregen geregeld een Whatsappbericht met foto’s en de teksten. Een fotograaf van Halewijn, de uitgever van Kerk en Leven, was van de partij om deze activiteit vast te leggen.
Jo en Greet hadden speciaal naar de kerk de banner van Zacheüs gaan halen. Op het logo zie je hoe Jezus Zacheüs liefdevol aankijkt.

Tijdens de tocht hielden we af en toe halt. De eerste keer om het verhaal van Zacheüs uit de Bijbel nog eens op te frissen. Velen kende het verhaal uit de tijd van hun vormselvoorbereiding. Het was ook de eerste keer dat iemand van het project dat we steunden mee stapte. Bart van ‘Op de Spiegel’ getuigde over het project. Hij vertelde hoe vluchtelingen met een financieel duwtje in de rug hen een stapje dichter bij een zelfstandig bestaan brengt. Wat ongelooflijk is…het geld komt in stukjes weer bij hen terug en zo kunnen ze weer andere nieuwkomers helpen. In totaal konden we 205 euro bijeen brengen.

Maar we stonden ook 5 keer stil bij het verhaal van die kleine tollenaar(*). We kregen van het verhaal 5 lessen mee. Dat verstoppen menselijk is. Dat je niet alleen de daden van een mens moet bekijken maar vooral de mens zelf. Dat Jezus je zit zitten, je bij je naam roept en dat daar een intense ontmoeting van komt. Maar dat vraagt natuurlijk wel moed. We moeten ook oppassen om snel te oordelen over anderen. Iedereen kreeg ook de kans om zijn ervaringen te delen.


 Bart van VZW De spiegel heeft uitelg over ons goe doel

Op het einde van de wandeling kwam Hilde Devos, de schrijfster van de dichtbundel ‘Onverhoopt’ langs om te getuigen waarom zij het boek heeft geschreven. De opbrengst van haar boek gaat integraal naar Op de Spiegel. Een stiltewandeling blijft een bijzondere ervaring. Iemand vertelde me dat je helemaal anders de natuur ervaart en de teksten veel dieper binnenkomen. (JB)

(*) Lees zeker ook de inspirerende teksten over Zacheüs via deze link.